Wat is diabetes?

Diabetes, ook wel suikerziekte genoemd, is een chronische stofwisselingsziekte waarbij het lichaam niet meer goed in staat is om de bloedsuikerspiegel te handhaven. Dit komt omdat de alvleesklier weinig tot geen insuline meer aanmaakt of omdat het lichaam niet meer goed op insuline reageert. Insuline is het hormoon die de bloedsuiker regelt.

Diabetes Mellitus, de officiële naam van de ziekte, kan leiden tot o.a. (blijvende) schade aan het hart, de bloedvaten, de ogen, de nieren en de zenuwen. Jaarlijks sterven er zo’n 1,5 miljoen mensen aan de directe gevolgen van diabetes. Mensen van 45 jaar of ouder met diabetes type 1 leven gemiddeld zo’n 13 jaar korter dan mensen zonder diabetes. 

Diabetes type 2

Bij diabetes type 2 reageert het lichaam niet meer goed op insuline waardoor er te veel suiker in het bloed blijft zitten. Er is dan sprake van insulineresistentie. Negen van de tien mensen met diabetes heeft type 2. Diabetes type 2 is een chronische welvaartsziekte en ontstaat door een ongezonde levensstijl. Denk hierbij aan oorzaken als overgewicht, weinig lichaamsbeweging, ongezond eten, roken maar ook ouder worden en erfelijkheid spelen een rol.

Diabetes type 1

Diabetes type 1 is een auto-immuunziekte waarbij het eigen afweersysteem de cellen die in de alvleesklier insuline aanmaken, vernietigt. Hierdoor ontstaat er een insulinetekort en moeten mensen met diabetes type 1 zelf insuline toedienen.   

Symptomen van diabetes

Symptomen diabetes type 2:

 • Vaak dorst en veel plassen
 • Vaak vermoeid zijn
 • Last van de ogen, zoals rode en branderige ogen, wazig zien, dubbelzien of slecht zien
 • Slecht genezende wondjes
 • Kortademigheid
 • Pijn in de benen bij het lopen
 • Infecties die vaak terugkomen, zoals blaasontsteking. 

Herken je bovenstaande symptomen? Doe direct de diabetes type 2 test en ontdek binnen 2 minuten hoeveel risico jij op diabetes type 2 loopt.

Symptomen diabetes type 1: 

 • Veel dorst en veel plassen
 • Afvallen zonder dat daar een reden voor is
 • In korte tijd ziek en beroerd voelen
 • Veel honger hebben of juist helemaal niet
 • Wazig zien
 • Misselijk zijn en/of overgeven

Herken je bovenstaande diabetes type 1 symptomen? Raadpleeg dan direct een huisarts. Je huisarts kan via een bloedonderzoek vaststellen of er sprake is van diabetes type 1.

Diabetes type 2 en 1 behandeling

Voor een goede behandeling van diabetes type 2 en 1 is het realiseren van een gezonde leefstijl noodzakelijk. Echter, is dit vaak makkelijker gezegd dan gedaan.

Onder een gezonde leefstijl wordt verstaan: 

 • Gezonde voeding
 • Voldoende lichaamsbeweging
 • Een gezond gewicht
 • Niet roken
 • Weinig tot geen alcohol
 • Ontspanning en een goede nachtrust

Ook wordt er meestal bij de behandeling van diabetes type 2 medicatie voorgeschreven. Denk hierbij aan medicijnen voor een te hoge bloedsuikerspiegel, metformine genaamd. Maar ook aan medicijnen voor een te hoge bloeddruk en cholesterol. Het is zelfs mogelijk dat mensen met diabetes type 2 zelf insuline moeten gaan spuiten.

Bij de behandeling van diabetes type 1 is het zelf toedienen van insuline via een insulinepen of pomp altijd aan de orde. De hoeveelheid insuline wordt hierbij afgestemd op het eetpatroon, de hoeveelheid koolhydraten dat gegeten wordt en de levensstijl.

Diabetes type 2 en 1 dieet

Bij suikerziekte is er te veel suiker in het bloed aanwezig. Het beperken van snelle koolhydraten en het eten van langzame koolhydraten voorkomt dat de bloedsuikerspiegel te snel stijgt waardoor er minder medicatie nodig is. In geval van diabetes type 2 kan een gezond en koolhydraatbeperkt dieet er zelfs voor zorgen dat helemaal geen medicatie meer nodig is. 

Belangrijkste voedingsadviezen: 

 1. Stop direct met snelle koolhydraten, zetmeel en suikers zoals:
  - Witbrood, witte pasta, witte rijst en producten van wit meel zoals koekjes en gebak.
  - Gezoete ontbijtgranen, zoals cornflakes en krokante muesli.
  - Zoet broodbeleg zoals hagelslag, appelstroop, honing en jam.
  - Frisdrank, siroop, energiedrank, vruchtensap en chocomel.
 2. Eet minder koolhydraten, meer eiwit en meer gezonde, onverzadigde vetten.
 3. Eet elke dag 3 gezonde maaltijden en beperk tussendoortjes.
 4. Eet plantaardige en vezelrijke voeding met langzame koolhydraten:
  - Veel groente
  - Fruit
  - Noten, zaden en pitten
  - Peulvruchten zoals bonen, kapucijners en linzen
  - Volkoren producten zoals havermout, volkoren brood, volkoren pasta, volkoren couscous en zilvervliesrijst (bruine rijst).
 5. Eet mager, wit onbewerkt vlees zoals kip en kalkoen en eet niet te veel rood en bewerkt vlees.
 6. Eet minimaal een keer per week vette vis.
 7. Drink vooral water, thee en koffie zonder suiker.
 8. Beperk zoutinname.

Is diabetes te voorkomen of te genezen?

Diabetes type 2 is in de meeste gevallen te voorkomen of te 'genezen' (medicijn- en klachtenvrij leven) door het aanpassen van de ongezonde levensstijl. Dat houdt in: gezonder eten, meer bewegen en indien nodig afvallen. 

Diabetes type 1 is echter geen gevolg van een ongezonde leefstijl en kan niet voorkomen worden. Toch is een gezonde leefstijl erg belangrijk voor mensen met diabetes type 1.

Diabetes en voeding

Het eten van de juiste voeding kan een grote uitdaging zijn. Het veranderen van je voedingspatroon en het volhouden daarvan kost veel tijd, kennis en inspanning. Diabetix heeft daarom een diabetesvriendelijke maaltijdshake ontwikkeld. 

Ontbijt en/of lunch met Diabetix en krijg precies de juiste hoeveelheid langzame koolhydraten, vezels, eiwitten, gezonde vetten, vitamines en mineralen binnen, zonder na te hoeven denken.

Meer informatie