Wetenschappelijk bewezen 3-stappenplan

 1. Snel gewichtsverlies (8 weken)
 2. Terugkeer naar normaal eten (4 weken)
 3. Gewichtsbehoud op de lange termijn (je leven lang plezier!)
Stap 1 - Snel gewichtsverlies (8 weken)
Verlies eerst snel gewicht met behulp van een caloriearm dieet van 800 - 900 calorieën per dag en richt je daar volledig op. Dit doe je het gemakkelijkst door 3 of 4 maaltijden met shakes te vervangen.

Voorbeelddag
De eerste acht weken zullen er ongeveer zo uit zien:
 • Ontbijt - Maaltijdshake
 • Tussendoor - Rauwkost of wat snoepgroenten
 • Lunch - Maaltijdshake
 • Namiddag / avondeten - Maaltijdshake en portie groenten (250 gr.)

Ook kan je ervoor kiezen om de groenten weg te laten en een vierde shake toe te voegen. Verder is het belangrijk dat je zo’n 2,5 liter water per dag drinkt, geen alcohol nuttigt en (nog) niet aan meer lichaamsbeweging begint.

Alternatieve aanpak
Als het idee van 3 of 4 shakes per dag je heel erg tegenstaat, mag je ook normaal eten als avondmaaltijd gebruiken. Vervang dan alleen je ontbijt en lunch met een maaltijdshake en eet ‘s avonds een gezonde maaltijd van niet meer dan 300 - 400 calorieën.

Let op: dit wordt over het algemeen als lastiger ervaren en kan ervoor zorgen dat het behalen van jouw streefgewicht langer duurt.

Ben je na 8 weken afvallen dan ook voor altijd van je diabetes type 2 af?Nee, (nog) niet helemaal… Omdat als je weer terugkeert naar je oude leefstijl, je binnen no-time weer te zwaar en ziek bent.

Daarom leren we je nadat je afgevallen bent, in de volgende twee stappen hoe je koolhydraatbeperkt eet en gezond leeft. Want je diabetes type 2 omkeren is een mooi resultaat, maar met stap 2 en 3 zorg je ervoor dat het resultaat ook blijvend is

Stap 2 - Terugkeer naar normaal eten (4 weken)
Voer daarna in de loop van een maand geleidelijk aan weer normaal eten in.

Tijdens deze stap leer je geleidelijk aan anders te eten en vertellen we je hoe je gezonde koolhydraatbeperkte maaltijden voorbereidt.

 • De eerste 2 weken vervang je alleen de vloeibare avondmaaltijd voor een koolhydraatbeperkt diner.
 • De 2 weken die daarna volgen vervang je de shake van tussen de middag voor een gezonde lunch.
 • Daarna stop je met alle maaltijdshakes.

Om deze stap zo makkelijk mogelijk te maken, schreven we koolhydraatbeperkte recepten voor je uit. Deze eetgewoontes moet je ook na het dieet in jouw leefstijl blijven toepassen. De koolhydraatbeperkte recepten vind je achterin in ons e-book.

Stap 3 - Gewichtsbehoud op de lange termijn
Houd het lage, gezonde gewicht vast door een gezonde leefstijl.

Deze laatste stap is de moeilijkste stap. Zie deze laatste stap dan ook als jouw eerste stap in je nieuwe leven. Waarbij het behouden van je gezonde gewicht door een gezonde leefstijl het belangrijkst is om diabetes type 2 op afstand te houden. Onderneem dan ook direct actie als je 3 of meer kilo aankomt. Dan is het tijd om je voedselinname weer drastisch te verminderen.

De belangrijkste adviezen voor een gezonde leefstijl:

 • Vermijd snelle suikers (altijd!)
 • Beperk koolhydraten en eet gezond
 • Beweeg meer
 • Zorg voor ontspanning en slaap goed
 • Drink weinig tot geen alcohol
 • Rook niet

Tip: heb je weinig tijd of ervaar je veel stress? Dan kan je ook je ontbijt en/of lunch vervangen door Diabetix. Dit is een goede oplossing op dagen dat je geen tijd hebt om iets voor te bereiden of even niet wilt nadenken over wat je zou moeten eten. Zo heb je toch een volwaardige maaltijd met alle voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft